Esteu aquí

Mamífers

Viu la Natura

Mamífers

Cérvol (Cervus elaphus) És l’espècie més emblemàtica de la Reserva. Reintroduït a principi de la dècada de 1980, actualment té una població d’uns 500 exemplars, que es poden observar a primera o última hora del dia en zones obertes amb pastura situades prop del bosc. A principi de tardor té lloc la brama del cérvol, quan els mascles es disputen les femelles.

Cérvol (Arxiu RNCB)

Cabirol (Capreolus capreolus) A diferència de la resta del Prepirineu, a Boumort el cabirol és escàs, per la competència amb el cérvol. Tot i això, està present en tots els sectors forestals de la Reserva, on es mou discretament, sol o en parella.

Cabirol (Arxiu RNCB)

Isard (Rupicapra pyrenaica) Ungulat característic de la muntanya pirinenca, a Boumort manté una petita població que habita zones rocoses no massa àrides, sobretot de l’estatge subalpí. Si l’observeu, normalment serà de lluny.

Isard (Arxiu RNCB)

Porc senglar (Sus scrofa)

Aquest omnívor tan adaptable està present a tota la Reserva, però és difícil de veure. Pot aparèixer a qualsevol lloc poc rocallós, sobretot en horari crepuscular. De vegades fa acte de presència als observatoris de fauna.

Porc senglar (Arxiu RNCB)

Cavall salvatge (Equus ferus)

Cavall salvatge (Arxiu RNCB)

Bisó europeu (Bison bonasus)

Gràcies a la col•laboració amb institucions privades, actualment la Reserva acull alguns exemplars en semillibertat de cavall salvatge i de bisó europeu, similars als que van viure aquí a la Prehistòria. Aquests animals es troben al sector sud i properament s’establirà un servei de visites guiades per observar-los. Si coincidiu amb ells mentre camineu, mantingueu-vos-en a una distància mínima de 100 m i no us hi aproximeu massa, ja que poden tenir reaccions imprevisibles.

Bisó europeu (Arxiu RNCB)

Guineu (Vulpes vulpes)

És el mamífer carnívor més freqüent a la Reserva, si bé no es deixa veure fàcilment. On tindreu més ocasió de gaudir de la seva presència és a l’entorn dels observatoris de voltors. Amb sort podreu veure com els disputa la carronya!

Guineu (Arxiu RNCB)

Gat salvatge (Felis silvestris)

El carnívor més escàs de la Reserva i l’únic felí que l’habita, cada any se’n recullen algunes observacions en zones forestals del sector pallarès. Considereu-vos molt afortunats si en podeu veure un!

Teixó (Meles meles)

Espècie inconfusible però molt nocturna. La seva observació és poc probable, però podeu buscar les seves petjades quan hi ha fang.

Llúdriga (Lutra lutra)

Present únicament al riu Noguera Pallaresa. La seva observació, sempre fortuïta, la podeu intentar al Congost de Collegats.

Llebre (Lepus europaeus)

El petit mamífer herbívor més comú. Els seus hàbits nocturns fan difícil observar-la a llum de dia, però no és estrany veure-la des de la pista si pugeu o baixeu de la Reserva quan és fosc.

Esquirol (Sciurus vulgaris)

Simpàtic mamífer arborícola que podeu veure en qualsevol zona boscosa, movent-se àgilment entre les branques o travessant ràpidament la pista.

Esquirol (Arxiu RNCB)