You are here

La memòria dels altres escenaris de la guerra: la vida de la població civil a la vora del front

News

La memòria dels altres escenaris de la guerra: la vida de la població civil a la vora del front

La guerra civil ha esdevingut un focus d'interès per a la societat en general com un dels esdeveniments històrics més rellevants del nostre passat recent. Els fets bèl•lics i militars van tenir també una dimensió de caràcter més civil, que va deixar una profunda petjada en la memòria de les pallareses i pallaresos que van viure aquells esdeveniments.

Aquest patrimoni immaterial ens parla dels refugis als que acudia la gent durant els bombardejos: coves on es van amagar pobles sencers a l’arribada del front, indrets on es van ocultar objectes de culte i imatges de les esglésies. És la memòria del dia a dia del conflicte, dels llocs on van residir els principals caps militars, dels cementiris i camins on van tenir lloc afusellaments, i també, de la infància de postguerra.

El projecte “La memòria dels altres escenaris de la guerra. La vida de la població civil a la vora del front”, impulsat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i finançat pel Memorial democràtic i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, s’ha portat a terme en el decurs de l’any 2021 i ha permès enregistrar quatre entrevistes a diferents veïns i veïnes del Pallars Jussà que reflecteixen aquests records i vivències dels infants i adolescents. En les converses enregistrades han participat Aurora Boneta, Conxita Marc, Joan Orteu i Rosita Salse. Des de la seva perspectiva aborden temes tant diversos com la repressió eclesiàstica i ideològica viscuda als pobles de la comarca en esclatar el conflicte bèl•lic, la deserció, la traumàtica experiència dels bombardeigs aeris i de l’arribada del front i, ja en la immediata postguerra, la presència del maquis, i la nova realitat que va suposar la tornada a l’escola i el racionament, entre d’altres. Un magnífic compendi de memòria històrica que, sense cap mena de dubte, és essencial treballar i posar en valor. https://pallarsjussa.net/ca/patrimoni-cultural/espais-de-memoria

El Pallars Jussà conserva un patrimoni excepcional, tant en l’abundant arqueologia bèl•lica, molt ben conservada i dispersa en el conjunt del seu territori, com en els seus nuclis i poblacions. Un patrimoni que atrau al turisme de caire històric i a les persones interessades en conèixer els escenaris emblemàtics d'aquells fets.

Per a conèixer-lo una mica més, el dia 13 de febrer està programada la sortida guiada FRONT DEL PALLARS (ARAMUNT-VILANOVETA) es tracta d’un itinerari per les trinxeres i búnquers de la Guerra Civil. Podeu reservar la plaça a pallarsclik: https://bit.ly/vilanoveta