You are here

MUR 1919-2019 CENT ANYS DE L’ARRENCAMENT DE LES PINTURES

ESPECTACLE DE COMEDIANTS “MUR, GUSPIRA DEL MNAC” AL CASTELL DE MUR EL 4 I 5 DE JUNY

Per què les pintures romàniques de l'Església de Santa Maria de Mur estan al Museu de Belles Arts de Boston?
Qui va iniciar l'arrencament i la venda?
Qui va encendre l'alarma per preservar els tresors que dormien a les esglésies del Pirineu?
Com es va iniciar la col•lecció més important de pintures del romànic català que admirem avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya?

COMEDIANTS ha creat una proposta teatral itinerant i participativa, al voltant de l'església de Santa Maria de Mur, per intentar donar resposta a les preguntes plantejades. Els espectadors podran viure viatge al passat recorrent en grup 3 escenografies diferents al voltant del Castell i la Col•legiata, per fer-se una idea dels fets ocorreguts fa 100 anys en aquell mateix indret. L’espectacle compta amb música en directe i hi participaran 33 persones entre les quals hi ha diversos actors i actrius locals.

Les tres sessions de l’espectacle es realitzaran el dissabte 4 de juny a les 18 h i el diumenge 5 a les 12 h i a les 18 h.

Mur, Guspira del MNAC” servirà de cloenda als actes realitzats en commemoració del centenari de l’arrencament de les pintures romàniques, un fet que va suposar el punt d'inflexió per a la protecció de l'art romànic pirinenc, aconseguint que aquest patrimoni es diposités a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Aquesta actuació és fruit de la col•laboració de l’Ajuntament de Castell de Mur i el Consell Comarcal del Pallars Jussà amb la col•laboració econòmica de l’IDAPA i l’Agència Catalana de Turisme.

Per la peculiaritat de l’accés al conjunt monumental, es delimitaran els espais d’aparcament i es fomentarà l’ús de vehicles compartits. Es recomana arribar amb temps. Hi haurà servei de bar on s’hi podrà menjar alguna cosa abans i després de l’espectacle.

Reserva la teva entrada:
El preu de l’entrada és 15€ i es pot comprar a https://www.pallarsclick.com/ca/mur-guspira-del-mnac_a_174.html

Mireu el vídeo promocional:


EXPOSICIÓ MUR AL DESCOBERT

 L’exposició Mur al descobert mostra el procés d’arrencament i venda de les pintures de Mur  a través de diferents mirades. Una forma original de donar veu a les persones i institucions que van tenir un paper destacat en aquesta fascinant història que va salvar el romànic català.

El traginer que transporta les pintures, obre l’exposició i dona pas als excursionistes romàntics, descobridors de les pintures; segueix amb l’estudi dels científics que fan treball de camp per estudiar a fons el romànic pirinenc, la catalogació i protecció per part de la Mancomunitat de Catalunya.

Una protecció que no va impedir la seva venda a un antiquari per part del mossèn del poble, després de ser arrencades amb la tècnica de l’strappo per especialistes italians. Posteriorment, les pintures van ser subhastades a Nova York i adquirides per Museu of Fines Arts de Boston. L’exposició s’acaba amb una mirada contemporània, amb la gestió actual d’aquest patrimoni desaparegut ara fa 100 anys.

Es pot accedir a l'exposició durant les visites programades al conjunt monumental de Mur. 

Més informació a: www.peperepepcultural.cat

Any Mur